Analysis of the efficiency of social food programs and their effectiveness for poverty reduction, 2012 -2021

Authors

  • Renán Quispe Llanos National University of Engineering, Lima, Peru
  • Víctor Manuel Chung Alva Pedro Ruiz Gallo National University, Chiclayo, Peru

DOI:

https://doi.org/10.21754/iecos.v25i1.2094

Keywords:

alimentation, anemia, malnutrition, social programs, poverty

Abstract

The research addresses the evaluation of the effectiveness of social food programs in Peru from 2012 to 2021. The findings indicate that the "Qali Warma" program exhibits deficiencies in budget management, since the increase in beneficiaries is attributed to the inclusion of people not qualified as poor. As for "Cuna Más", there has been a decrease in its effectiveness in recent years, mainly due to the impact of the pandemic. On the other hand, the "Vaso de Leche" program, despite receiving fewer resources, demonstrates its effectiveness in contributing to the improvement of social welfare.

In contrast, the evolution of the health program has not been as successful in ensuring a significant reduction in anemia and chronic malnutrition in children. Logistic regression analysis reveals that these programs are preferentially implemented in urban areas and are not necessarily associated with family per capita income, except in the case of the "Cuna Más" program.  

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alcázar, L. (2016). Algunas reflexiones sobre los programas alimentarios y nutricionales: cambios y retos durante la última década. GRADE. https://hdl.handle.net/20.500.12820/192

Buob Concha, N. F. (2015). ¿Vaso sin leche? Análisis costo–efectividad del Programa Vaso de Leche en niños menores de 5 años durante el periodo 2007–2011 [Tesis para optar el Título Profesional de Economista]. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas. Facultad de Economía. Carrera de Economía y finanzas. http://hdl.handle.net/10757/581566

Calderón, M. E., Gaytán, O. T., Macías, A. A., Ortiz, E., López, P. A., & Hernández, C. J. (2017). Cultura alimentaria: Clave para el diseño de estrategias de mejoramiento nutricional de poblaciones rurales. Agricultura, sociedad y desarrollo, 14(2), 303-321. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6058719

Comisión Multisectorial De Seguridad Alimentaria y Nutricional. (2013). Estrategia nacional de seguridad alimentaria y nutricional 2013-2021 [Archivo PDF]. https://goo.gl/yGF4cR

Cueto, S., Escobal D'Angelo, J., Penny, M., & Ames Ramello, P. (2011). Tracking Disparities: Who Gets Left Behind?. Initial findings from Peru. Round 3 Survey Report. http://repositorio.iep.org.pe/handle/IEP/738

Escobal, J., Ames, P., Cueto, S., Penny, M., & Flores, E. (2008). Young lives: Peru round 2 survey. Young Lives.

https://repositorio.minedu.gob.pe/bitstream/handle/20.500.12799/637/368.%20Young%20Lives%20Per%C3%BA%20Round%202%20Survey.pdf?sequence=1

INEI. (s.f.). Estadística Sociales. Recuperado de https://proyectos.inei.gob.pe/web/BiblioINEIPub/BancoPub/Est/Libro01/

INEI. (2019). Encuesta Nacional de Hogares 2019. Recuperado en https://proyectos.inei.gob.pe/microdatos/

Maqui Victoriano, E. J. (2015). El Programa Social Qaliwarma y su Incidencia en Combatir la Desnutrición Infantil y Mejorar el Aprendizaje de los Niños en edad Escolar en el Distrito Guadalupito, Provincia de Virú, Región La Libertad en el Periodo 2012-2014. [Tesis para optar el Título Profesional de Economista]. Universidad Nacional de Trujillo. Facultad de Ciencias Económicas. Escuela Académico profesional de economía. https://hdl.handle.net/20.500.14414/4752

MEF. (2011). Presupuesto por Resultados. Recuperado en https://www.gob.pe/843-presupuesto-por-resultados

MEF. (s.f.). Dirección General de Presupuesto Público. Recuperado de https://www.mef.gob.pe/es/?option=com_content&language=es-ES&Itemid=101079&view=article&catid=308&id=534&lang=es-ES

Ministerio de Desarrollo e Inclusión Social. (2021). Informe Técnico Respuesta de los programas sociales ante la emergencia sanitaria por Covid – 19 [Archivo PDF]. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/2042111/Informe%20T%C3%A9cnico%20-%20Respuesta%20de%20los%20Programas%20Sociales%20ante%20la%20emergencia%20sanitaria%20por%20COVID%20-%2019.pdf.pdf

PCM (2013). Política Nacional de Modernización de la Gestión Pública al 2021 [Archivo PDF]. https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/353854/PNMGP.pdf

Peña, M., & Bacallao, J. (2000). La obesidad en la pobreza: un problema emergente en las Américas. La obesidad en la pobreza: un nuevo reto para la salud pública. Organización Panamericana de la Salud, 3-11.

https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/4006/Obesidad%20y%20Pobreza.pdf?sequence=1&isAllowed=y#page=16

Streuli, N. (2012). Children’s experiences of Juntos, a conditional cash transfer scheme in Peru. Young Lives. https://repositorio.grade.org.pe/handle/20.500.12820/434

Suárez Bustamante, M. (2003). Caracterización del programa del vaso de leche. Dirección General de Asuntos Económicos y Sociales del Ministerio de Economía y Finanzas. https://goo.gl/nICSgc

Tarqui-Mamani, C., Alvarez-Dongo, D., Gómez-Guizado, G., & Rosales-Pimentel, S. (2016). Diversidad alimentaria en los niños peruanos de 6 a 35 meses. Anales de la Facultad de Medicina, 77(3), 219-224.

http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832016000300004

Vilca Mamani, A., García Castro, E. B., Lipa Tudela, L., Calancho Mamani, E., & Cruz Huisa, R. M. (2023). Impacto de los programas sociales alimentarios sobre la desnutrición infantil en la región de Puno. Comuni@cción, 14(3), 220-234. http://dx.doi.org/10.33595/2226-1478.14.3.871

Published

2024-03-24

How to Cite

Quispe Llanos, R., & Chung Alva, V. M. (2024). Analysis of the efficiency of social food programs and their effectiveness for poverty reduction, 2012 -2021. Revista IECOS, 25(1), 42–60. https://doi.org/10.21754/iecos.v25i1.2094

Issue

Section

Research Articles